Naturens Algarve

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar och annonser.

Vid Cabo de São Vicente är det 6 000 kilometer av bara blått hav till Amerika. Tusentals kilometer av starka atlantiska vågor som bryter utanför Portugals västkust och bjuder in surfare till sitt alldeles egna paradis. Här vid Europas sydvästligaste spets. På kanten av en kontinent. Med blicken mot en annan. Sköljer naturens krafter över mig. 6 000 kilometer av bara blått hav

Sagres, Portugal      IMG_1223

Algarve kommer från det arabiska ordet al-garb som betyder väst.  Där solen går ner. När kvällen kommer övergår den klarblå himlen i ett rosa skimmer för att sedan klä sig i sin svarta skrud. Venus slår bort allt motstånd på natthimlen och lyser starkast med den något svagare Jupiter jämte sig. Här kan en kväll passera letandes efter stjärntecken.

Guldskimrande upptäcktsfärd 

Limestones förgyller delar av Algarves kust. Limestones är fossiler som har flutit iland från havet och bildat ståtliga berg. Över tiden har vatten söndrat. Och hål och grottor har bildats. Upptäcktsfärder går genom passager i bergen, tar oss från en strand till en annan, kravlandes genom hål och in i grottor. En snorkeltur tar oss till en (nästan!) öde strand inträngd mellan fossila berg som skjuter ståtligt mot himlen. En naken man dyker upp bakom en klippa, promenerar förbi, försvinner bakom nästa. De avskilda stränderna kan locka till att slänga kläderna.
– Titta här!
Ytterligare en grotta väcker äventyrslust. Vi kryper in och möts av solens strålar som tränger ner genom ett hål i grottans tak. Strålarna studsar mot väggarna och ett guldskimmer sprider sig i den annars så svarta grottan.

Alvor, Portugal       Limestone

It´s like kissing a stranger with your eyes closed

I bil utforskar vi den västra kusten. Eftermiddagshettan vibrerar i luften. Korkekar är utspridda på slätterna och formar alléer längs vägen. Svarta tjurar betar i sluttningar. Vita sockerbitshus. Förbi odlingar med oliv, mandel och citron. Vi svänger av mot havet. Från Cabo de São Vicente till Odeceixe vid Alentejogränsen är det naturpark. Dramatiska klippor möter Atlanten och mellan dem breder lika dramatiska stränder ut sig. Surfarnas paradis. Vi kör mot Praia Do Monte Clèrigo. Har hört det ryktas om en restaurang med  ”vidunderlig utsikt!”
– När vägen svänger mot vänster, kör till höger istället, där kommer ni att se den.
På en träterrass, vänd mot havet, salta stänk, berg och ännu en folktom strand. Sen lunch på Resturante Taberna do Gabriel.
– It´s like kissing a stranger with your eyes closedsäger den mustaschprydde servitören. 
Och ja, visst är det ändå spännande att inte veta vad vi äter.
Praia Do Monte Clérigo    IMG_1255

Algarves sista genuina fiskeby 

När tidvattnet drar sig tillbaka och leran torkar på floden Arades sandbankar, sprider sig en svag lukt av lera och avlopp över Ferragudo. Byn, vid floden Arades mynning ut i Atlanten, är Algarves sista genuina fiskeby.  På 1400-talet kom fiskare hit och bosatte sig i området som var skyddat mot Atlantens vinterstormar.

Vid hamnen ligger fisketrålar på rad. Byns kyrka överblickar Arade över till den större grannstaden Portimão. Vita stenhus längs trånga gränder. Smyckade med keramikplattor eller Azueljos som de heter på portugisiska. Azulejos är handmålade keramikplattor och användes både som konst och för att reglera värmen. Kung Manuel I tog med sig de första plattorna till Portugal, efter ett besök i den spanska staden Seville som då var center för tillverkning, under tidigt 1500-tal. Idag är de ett signalement för Portugal.

Om morgonen är tuppen vår enda väckarklocka. På vår gata regerar grannens hund och en blomstrande bouganvilla är byns kändis. De lila blombladen ligger strödda längs gatans vita flintasten. Och så vitt jag vet, traskar gatans kung fortfarande upp och ner. Och vaktar sitt blomstrande kungarike.

Ferragudo    Ferragudo

 

Ferragudo    Azulejos

Res till Algarve 

Flyg direkt med Norwegian till Faro från Köpenhamn eller Arlanda. Du kan också flyga direkt med TAP till Lissabon från Göteborg, Arlanda eller Köpenhamn och sedan bila ner till Algarve. Det är motorväg i stort sett hela vägen och bilresan tar cirka 2-3 timmar. Vägen är belagd med tullavgift och har flera bensinmackar och matställen längs vägen. Det finns även tåg mellan Lissabon och Algarve. Sök och boka smidigt på

www.bahn.de

Res på Algarve

Med bil tar du dig smidigt runt på kusten. Algarves kustremsa är cirka 16 Kilometer lång och har ett bra och fungerande vägnät. Holiday Autos har en bra sökmotor med fördelaktiga priser. Ofta (…men kontrollera noga) ingår alla de försäkringar som du behöver. Ett tryggt val när du ska hyra bil.


 

Kombinera Algarve med Lissabon

Vill ni göra stopp längs vägen finns flera mindre orter längs kusten mot Lissabon.

Att göra på Algarve

Vattnet står i centrum här. Surfa, dyka, snorkla, fiska, segla, SUP, YOGA SUP, sola och bada.
Vi snorklade med 200-300 Kg stora tonfiskar, rockor och makrillar. Mäktigt och rekommenderas varmt. Algarve har även gott om vandringsleder.

 Tips! Dive4joy i Ferragudo arrangerar dykutbildningar, snorkel- och vandringsturer och erbjuder även lägenhetsuthyrning. Kontakta Kenneth och Pia, två utvandrade eldsjälar, för mer upplevelser på din semester på Algarve.468x80 Beach

Naturens Algarve
Tagged on:         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>