Kombinera Biarritz och San Sebastian

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar och annonser.

Biarritz och San Sebastian

– En kombination av Frankrikes svalka och Spaniens hetta

 

I Biarritz lever den tillbakalutade surfkulturen sida vid sida med ett socitetssarv från 1800-talet. Damer i snäva dräkter med nyfikna mopsar delar strandpromenaden med surfare från hela världen. Höga klackar. Sandiga fötter.

Biarritz       

Atlantens salta och hungriga vågor kraschar mot ståtliga klippor. I gryningen samlas surfare i väntan på den där vågen. Jag sätter mig på stranden som fortfarande är fuktig av tidvattnet. En man i panamahatt. Klädd i vita linnebyxor och skjorta promenerar förbi. Snart reser sig havet. De paddlar mot vågorna. Vattnet rusar som vilda hästar. Senare. Med brädan under armen och våtdräkten nerhasad på höfterna. Promenerar de hemåt. Samtalandes med mannen i hatten från Panama. Och staden har ännu inte vaknat.

En gång i tiden var Biarritz en enkel fiskeby där invånarna försörjdes sig mestadels på valfiske. Atlantens salta vatten sades bota mentalsjukdomar och människor kom hit med en förhoppning om ett friskare sinne. Fortfarande idag lever öknamnet ”Côtes des Fous” (dårarnas kust) kvar. I mitten av 1800-talet hittade Napoleon III och hans hustru Eugène hit och den enkla fiskebyn skulle aldrig bli sig lik igen.

Biarritz
För Eugène var Biarritz en omedelbar och innerlig förälskelse. För att visa sin kärlek lät Napoleon III bygga ett sommarpalats åt sin hustru. Ett storslaget palats, som fick namnet ”Villa Eugéne”, utformades som ett E och byggdes precis intill stranden Grand Plage. Idag är  ”Villa Eugène” eller Hotel du Palais, ett av de få klassiska lyxhotell som finns kvar i Europa. Byggnationen av magnifika villor och lyxhotell fortsatte i det ståtliga palatsets spår. Casino kom till vid segelskiftet. Societeten vallfärdade. Under 1920-talet drogs celebriteter såsom Hemingway, Coco Chanel, Picasso och Sinatra till stadens festligheter. Biarritz hade förvandlades till ett semesterparadis för världens elit.

Flera decennier senare, på 1950-talet, kom surfingen till Biarritz. Det var faktiskt här som den europeiska surfingen föddes. Den amerikanska filmaren Peter Viertel kom till Biarritz för att göra film av Hemingways bok ”The Sun Also Rises.” Hänförd av kustens vågor skickade han efter en longboard från Kalifornien. Ett år senare hade Europas första surfklubb startats här. Och kontinentens första surftävling hölls framför ”Villa Euguine.”

Idag är Biarritz världsberömt för sin surfing och flärden från 1800-talet lever kvar. Maten är influerad av havet och det baskiska köket. Skaldjursplatåer så stora att de skymmer sikten och gör det svårt att titta in i din kärastes ögon när solen sänker sig i Atlanten. 

Matmarknader och boutiquer med allt från exklusiv shopping till surfkläder finns det gott om. Och här. Där två världar möts. Fortsätter livet sin gilla gång.

Biarritz         Biarritz

 

Vidare till Spaniens hetta och San Sebastian – Donostia. Pintxos i trånga och svettiga tapasbarer där den spanska hettan får väggarna att skaka.  

1,5 timme senare stiger vi av tåget i San Sebastian. Inget hotell bokat. Vi påbörjar en vandring från hotell till hotell som visar sig bli längre än vi först trodde.
– No sorry madam, it´s fullybooked.
– Siento!
Ett par timmar senare får vi svaret. Det är den årliga jazzfestivalen. Här anordnas ofta olika kulturella evenemang och San Sebastian har blivit vald till Europas kulturhuvudstad år 2016.
Men vad hände med oss, hittade vi ett rum?
– ¡Sí! madam, we have one room left!

Bara 5 mil söder om Biarritz ligger San Sebastian. Med två stränder som sträcker ut sig på varsin sida av stadens centrum är San Sebastian Baskiens stora turistort. La Concha räknas till en av världens vackraste stränder och samlar stadens turister. Stadens centrum är präglad av viktoriansk arkitektur. Vid segelskiftet var det hit den spanska kungafamiljen och adelskapet åkte på semester.

Även här är surfkulturen stark och chansen att fånga stora vågor god. Men det är tack vare maten som San Sebastian har gjort sig ett  namn på världskartan. Staden håller rekord i antal Michelinstjärnor, 14 stycken.  Pintxos är den baskiska versionen av tapas och på stadens tapasbarer radas olika kreativa konstellationer upp. Hoppa från bar till bar och upplev stadens matkultur med en sangria i handen.

San Sebastian

Res till Biarritz 

Flyg direkt med SAS  från Köpenhamn och Arlanda. Från Göteborg kan du flyga med SAS via antingen Köpenhamn eller Stockholm till Biarritz.

Res från Biarritz till San Sebastian

Mellan Biarritz och San Sebastian är det cirka 50 Km. Ta dig smidigt med tåg, buss eller hyrbil mellan de två städerna. Du kan söka och boka tåg smidigt på

www.bahn.de


Väljer du hyrbil, kontrollera att uthyrningsföretaget godkänner att du tar bilen mellan två olika länder.  Holiday Autos jämför ledande leverantörer och har en riktigt bra sökmotor. Prisvärt och ett tryggt val.

Hotelltips Biarritz 

Radisson Blu Biarritz

En klassiker mitt i city vid Grand Plage. 150 rum med utsikt över stad eller hav.

Mirano Hotel 

Gillar du udda och spännande inredning? Då kan detta hotell passa dig.

Le Petit Hotel 

Ett mindre och enklare hotell men har det du behöver. Nära stranden.

Hotelltips San Sebastian 

Hotel Zenit

Läckert, mitt i city och bra standard.

Mercure Monte Igueldo

Uppe på Mount Igueldo med fantastik vy över San Sebastian och La Concha.

Hotel Niza

Litet hotell mitt på stranden.


Kombinera Biarritz och San Sebastian
Tagged on:             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>