Island dreaming

Hav och öliv, är för mig, två återkommande ingredienser i en lyckad resa.

Jag tipsar om fem besökta favoritöar, två på drömlistan och en som vi kanske kan besöka om några hundra år…

 

Santorini skjuter rakt upp ur det egeiska havet. Iklädd hus som sockerbitar, svarta lavastränder och slingrande vägar.  En vulkanö där romantiken flöder. Här finns många små unika hotell med magnifik utsikt över det glittrande blå.
Santorini skjuter rakt upp ur det egeiska havet. Iklädd hus som sockerbitar, svarta lavastränder och slingrande vägar.  En vulkanö där romantiken flöder. Här finns många små unika hotell med magnifik utsikt över det glittrande blå.

 

Väntar du ivrigt på bra vindar? Naxos är den största ön i Kykladerna och känd för vind- och kitesurfing. Här finns flera surfklubbar som erbjuder uthyrning och kurser. Vackra sandstränder har denna ö gott om. Runt huvudstaden Chora samlas mycket av turismen men stanna inte där. Utforska resten av Naxos landskap som är varierat med höga berg och ett grönt inland med citron- och olivträd.

 

Bocas del Toro i Panama är en skärgård av drömska öar som gränsar till grannen Costa Rica i norr. När Christopher Columbus kom hit 1502, på sin sista och fjärde resa, var han så fascinerad av dess skönhet att han namngav bland annat Isla Colón (Columbus Island) efter sig själv. Här finns det vackra i det enkla. Hus målade i regnbågens alla färger. Färg som flagar. Slitna plåttak. Med dekorationer såsom stora röda sidenrosetter.

 

Ile de Rè
Île-de-Ré är belägen i departementet Charente-Maritime i Biscayabukten. Ön är inskriven på UNESCOs världsarvslista och har bevarat sin ursprungliga arkitektur. Merparten av husen är låga vita stenhus med gröna fönsterluckor i trä. Île de Rè har ett platt landskap och cyklister har cirka 100 kilometer cykelväg att utforska.

 

Skiathos Grekland
Skiathos i ögruppen Sporaderna har runt 60 stycken stränder. Allt från mindre gömda vikar till långa sandstränder med hippa strandbarer. Med lokalbussen som trafikerar öns huvudled kan du nå flera av dem. Och visst badar Skiathos i en stjärnglans. 2007 rörde sig Meryl Streep, Stellan Skarsgård och Pierce Brosnan tillsammans med lokalborna på Skiathos och grannön Skopelos. Inspelningen av musikalfilmen Mamma Mia var i full gång. Kila ner till hamnen i Skiathos Town och du kommer säkert hitta en utflykt i filmens spår

På drömlistan.

San Blas, Panama

San Blas är en skärgård som består av cirka 365 öar där bara 49 stycken är bebodda. Ett orört paradis som styrs av kunaindianerna.

Jeju Island, Sydkorea

Jeju är Sydkoreas största ö och är belägen söder om Koreahalvön. Här finns mycket att upptäcka för den som törstar efter en aktiv resa.

Halla-san är en sköldvulkan och Sydkoreas högsta punkt. Området runt vulkanen är en nationalpark och här finns vandringsområden. Om du hellre tar dig under jorden finns en av världens största lavatunnlar att upptäcka, Manjanggul Cave.

Och om några hundra år kanske vi kan resa till…

Loihi

Utanför Hawaiis sydöstra kust föds en helt ny Hawaiiö. Undervattensvulkanen Loihi har ännu inte nått havsytan.

 

Island dreaming

2 thoughts on “Island dreaming

 • juni 15, 2016 at 9:12 e m
  Permalink

  Underbar lista!
  Hav och öar är lite av en återkommande ingrediens även för mina resor. :)

  Reply
  • juni 16, 2016 at 8:18 f m
   Permalink

   Oh tack! Ja visst är det så härligt att ha det som kompass, det är någon ro och skön avslappnad känsla som infinner sig.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>